Friday, August 1, 2008

Kako smanjiti napetost ?


Svi se mi susrećemo sa stresom svakog dana. Praktično stres je neizbežan, a ukoliko patite od nekog anksioznog poremećaja, odlično znate da je povećani stres jedan od čestih uzroka ovakvih poremećaja. Verovatno znate i to da je potrebno da radite na smanjenju stresa što je više moguće, ili bar da menjate odnos prema stresu, kako ga lakše podnositi i slično...
Minimiziranje stresa ili smanjenje stresa na određenu, prihvatljivu normu je zaista nešto na čemu bi trebalo da radite iz dana u dan. Pojačani stres vodi u razne psihičke devijacije, i može imati razne negativne efekte na vas. Pojačani stres jeste jedan od glavnih okidača paničnih napada, a vi ih ne želite, zar ne? Kod pojačanog stresa, veoma lako se aktivira tzv fight or flight mehanizam, koji priprema organizam na neku opasnost.
Kao što znate, postoji mnogo uzroka stresa, i ti uzroci variraju od osobe do osobe. Što je za vas uzrok stresa, za nekoga drugog ne mora biti, i obrnuto. Međutim neki od zajedničkih uzroka stresa jesu: loša organizacija vremena, loša fizička aktivnost, neredovna ishrana, nezadovoljstvo svojim poslom, nezadovoljstvo u ljubavnom životu, loš odnos sa drugim ljudima i slično.
Ok, svi znamo šta je stres, da vidimo šta vi možete da učinite da što više smanjite stres u svom životu:
Organizujte svoje vreme. Počnite svoja dan na vreme, nemojte spavati do kasno. Ako imate obaveze na poslu ili u školi, isplanirajte kada ćete raditi na svojim projektima, nemojte dozvoliti da kasnite.
Naučite da kažete NE drugima kada nemate dovoljno vremena da zadovoljite sve ljude. Mislite na sebe i svoje prioritete.
Bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Naučno je dokazano da fizička aktivnost povoljno utiče na smanjenje stresa. Fizička aktivnost je apsolutno potrebna i to iz više razloga: održava vaš celokupan organizam u dobroj formi, reguliše krvni pritisak, povoljno utiče na vašu psihu, opušta vaše mišiće, takođe povoljno utiče na disanje. Možete za početak šetati svakog dana po malo, posle toga početi da trčite. Kasnije možete ići par puta nedeljno na plivanje, to je odličan izbor.
Jedite raznovrsnu i dobro probranu hranu. U vašoj ishrani treba biti što više voća, povrća, ribe i morskih plodova. Piletina je takođe dobra. Možete na sve to dodati neki multivitaminski dodatak. Imajte u vidu da multivitaminski suplementi ne mogu biti zamena za dobru ishranu, oni su samo dodaci ishrani.

Razmislite šta želite da ostvarite u životu i krećite se ka ostvarenju tog cilja iz dana u dan. Ovo je zaista bitno, potrebno je da imate neku motivaciju, nešto što će vas gurati i dodatno stimulisati da radite na sebi i napredujete. Ostvarite svoj san!
Ako postoji nešto u životu što vam smeta i ne sviđa vam se, uradite nešto po tom pitanju, inače se takva vrsta psihološkog stresa može nepotrebno nagomilavati u vama. Ako ne volite svoj posao, promenite ga, ili dajte sebi cilj da u budućnosti nađete posao koji se vama zaista sviđa. Ako imate sredstava, započnite svoj biznis.
Smejte se. Smejte se još. Smejte se još više. Kaže se da je smeh najbolji lek za stres. Znam da je ponekada teško nasmejati se kada vam je život u totalnom haosu, ali nekad vredi zastati za trenutak i pogledati na neke stvari iz drugačije perspektive. Kad vam naiđu neki problemi, probajte da im se nasmejete, kao da uopšte nije vredno brinuti o njima.
Ako trenutno niste u stanju da rešite neki problem, dajte sebi malo vremena da razmislite. Promenite temu o kojoj razmišljate, preusmerite misli, uradite nešto drugo, sve to u cilju da vam se um razbistri... Kada se kasnije vratite na svoj problem, obično vam bude lakše da ga rešite.
Slušajte muziku koja vas ispunjava, koja vas inspiriše, koja vas opušta. Muzika može biti odličan način da se opustite i da smanjite stres. Pustite muziku glasno ili tiho, kako god volite. Ako volite, pevajte ili igrajte uz muziku.
Pojednostavite stvari. Nekada je potrebno da zastanete i razmislite: Šta je najgore što vam se može desiti? Mi često umemo da preterujemo i previše koristimo svoju maštu, na taj način u svojoj glavi od sitnih problemčića mi stvaramo neke veoma velike probleme. U rešavanju svakog problema pokušajte da što više pojednostavite vaš pogled na celu stvar.



No comments: